Csega/Safety factor

Innen: TételWiki

A biztonsági faktor [1] (safety factor - jele: q) a stabilitás meghatározásában játszik fontos szerepet. Általánosan elmondható, hogy a nagyobb q érték nagyobb stabilitást jelent. Ezen kívül fontos szerepet játszik a transport theoryban is.

Axiszimmetrikus egyensúlyban minden erővonalnak megvan a saját q értéke. Az erővonalak a hozzájuk rendelt, tórusz alakú mágneses felületen futó, helikális pályát követnek. Ha egy adott toroidális szögnél (\phi) az erővonal a poloidális síkon egy adott pozícióban található, előbb-utóbb vissza fog térni a poloidális síknak ugyanabba a pozíciójába \Delta \phi szögelfordulás után. Ezen erővonal q-értékét a következő képlet adja meg:

\frac{\Delta \phi}{2 \pi}

Tehát ha a mágneses erővonal a kezdőpozíciójába pontosan egy tórusz körüli körbefordulás után érkezik meg, akkor a q = 1. Ha ennél lassaban megy a poloidális irányban, nagyobb q értékkel fog rendelkezni. A racionális (m/n alakú) q értékek fontos szerepük van a stabilitásban. Ha a q = m/n alakú, ahol m és n egész számok, akkor az erővonal a tórusz körüli m toroidális és n poloidális körbefordulás után ér vissza önmagába.

Erővonal a q=2 felületen (a tórusz felülnézeti képén)

<<<Vissza Csega plazmafizika lapjára

Hivatkozások

  1. Wesson: Tokamaks (3. kiadás, 111. old)