Tételszerkesztési irányelvek (záróvizsga)

Innen: TételWiki

A záróvizsgára vonatkozó tételszerkesztési irányelvek

A záróvizsgára vonatkozó tételek szerkesztésénél megkérek minden szerkesztőt, hogy az alábbi irányelvek betartására figyeljen oda:

  • Figyelj oda a kihelyezett Szerkesztési időbeosztásra, és csak azokat a lapokat szerkeszd, amik neked vannak kiosztva, vagy nem kerültek kiosztásra (ez esetben számolj azzal a lehetőséggel, hogy az adott lapot más is szerkeszti. Ekkor a munkád nem veszik el, a Lap mentése gombra kattintva pontos tájékoztatást kapsz, hogy hogyan tudod a munkádat elmenteni, de körülményesebb, mint ha csak te szerkeszted az adott lapot). A Szerkesztési időbeosztást Csega tudja megváltoztatni, ha szeretnél tételt vállalni, hagyj üzenetet a vitalapján. (A hozzászólásokat lehetőleg írd alá a ~~~~ jelsorozat használatával.)
  • A záróvizsgára kidolgozott tételekben (belső információk alapján) nem annyira a levezetések ismerete, mint a tételekben szereplő fizikai fogalmak, jelenségek, folyamatok ismerete, értelmezése, és minél világosabb, érthetőbb, és pontosabb leírása a fontos. Kérünk tehát minden szerkesztőt, hogy ezen elvek figyelembevételével dolgozza ki a tételeket. A {} közé tett címek nem olyan fontosak, ez a "jó tudni" kategória. Érdemes ezt is kidolgozni, de kisebb prioritással.
  • A tételekben szereplő állítások alátámasztásához használj forrásmegjelölést. Ezt szerkesztés közben a <ref></ref> tagek közé írt szöveggel teheted meg. A források láthatóvá tételéhez a lap aljára írd oda a <references /> taget. A forrás lehet könyv (pl.: Nagy Károly: Kvantummechanika, 169-175. oldal), előadás fólia (pl. Optika és relativitáselmélet, 1. pdf, 16. oldal, elérhető itt), vagy órai jegyzet (pl. Matematikai módszerek a fizikában, 3. óra, 2007. szeptember 27.). Ha esetleg olyan típusú forrást használsz, amire nem találtál fentebb példát, akkor a fentiek alapján értelemszerűen tegyél forrásmegjelölést.
  • Amennyiben nincs szerkeszthető lap, nagyon sokat segíthetsz azzal is, ha végigolvasod a meglévő lapokat, és ha hibát veszel észre, az adott lap vitalapján ezt szóvá is teszed. Ez esetben a hiba megvitatásra, majd kijavításra kerül. Ilyenkor hasznos, ha azt is megírod, hogy hol találtál cáfolatot a tétel TételWikire feltöltött változatában (melyik könyv melyik oldalán, órai jegyzetben, Wikipédián stb. a fenti pontban leírt jelölésekkel).